XTERRA komt naar Nederland, naar Ameland

5 november 2018Nieuws, Persberichten

AMELAND, MAANDAG – Na een afwezigheid van vijftien jaar keert XTERRA terug in Nederland. Het wereldwijde crosstriathlon-circuit strijkt volgend jaar neer op Ameland. Daar wordt in het weekeinde van 14 en 15 september de 18e editie van de Tri-Ambla gehouden. De wedstrijd op Ameland gaat daarmee verder onder de naam ‘XTERRA Netherlands’, een triathlon met zwemmen in de Waddenzee, fietsen en lopen over strand, duin en bos met aankomst aan de voet van de molen van Nes.

Organisator Casper van de Kamp van Sporteiland zegt dat het evenement op de Wadden toe is aan een nieuwe impuls, waarmee de crosstriathlon op Ameland ook internationaal op de kaart gezet wordt. ,,We hadden in het verleden al eens eenmalig het Europees kampioenschap in huis. Met XTERRA Netherlands hopen we de snelgroeiende groep crosstriatleten uit Duitsland, België en Frankrijk naar ons toe te halen.’’

De eerste contacten over een XTERRA op Ameland dateren van afgelopen augustus toen Casper van de Kamp bij de organisatoren van XTERRA België op bezoek was. ,,Denis Detinne en Florian Baudoux van deze XTERRA in Namen hadden plannen voor een 2e wedstrijd in Luxemburg en wilden graag met een Nederlandse partner de Golden License binnenhalen bij XTERRA, waarmee drie wedstrijden te organiseren zijn. Daar stappen wij als Ameland nu in en met de nieuwe wedstrijd in Rosport, Luxemburg, is de XTERRA Benelux een feit’’.

Behalve slots, die te verdienen zijn voor het jaarlijkse WK op Maui, gaat ook het prijzengeld van Ameland fors omhoog. Aan het eind van de 1500 meter zwemmen, 35 kilometer mountainbiken en 12 kilometer lopen ligt een prijzenpot van 7500 euro klaar.

Drie weken geleden inspecteerde Nicolas Lebrun van XTERRA Europe de parcoursen en verdere faciliteiten op Ameland. Afgelopen vrijdag waren de afrondende gesprekken in België en kreeg Van de Kamp groen licht. ,, Hiermee tillen we Tri-Ambla naar een nog hoger niveau. XTERRA Netherlands is een prachtige bekroning op het werk van de organisatie en de inzet van vele vrijwilligers op het eiland. Daarnaast zal het een impuls geven aan de crosssport in Nederland. Het is een tweejarig contract met een optie op langer’’.

Naast het wereldwijde XTERRA-circuit ontstaat een XTERRA Benelux-circuit met de wedstrijden op 8 juni in Namen, op 1 september in Rosport en op 14 september de finale op Ameland. ,,Bij elke individuele wedstrijd zijn startplekken voor het WK op Maui te verdienen maar er ook de winnaars van het het Benelux-circuit kunnen deze startplekken opeisen. Het zal mogelijk zijn om tegelijkertijd in te schrijven voor drie wedstrijden met natuurlijk veel voordelen”.

De XTERRA European Tour bestaat uit zeventien wedstrijden, te beginnen op 7 april op Cyprus eindigend op 14 september op Ameland.
Tussen 2001 en 2004 was XTERRA – inmiddels uit Amerikaanse handen overgenomen door Chinese investeerders – ook in Nederland. De Beach Challenge Kijkduin vormde toen het decor van het commerciële circuit van offroad-triathlons en trailruns.

De planning is dat de inschrijving voor XTERRA Netherlands via de website xterra-netherlands.nl vanaf 1 januari 2019 mogelijk is. XTERRA Belgium is 15 november geopend en XTERRA Luxembourg vanaf 1 december 2018. Medio december 2018 is ook het platform XTERRA Benelux gereed.

Voor nadere informatie over dit persbericht gelieve contact op te nemen met:

Sporteiland
Casper van de Kamp
Tel. + 31 6463518
info@sporteiland.com