Race informatie

Aanmelden en deelnamepakket

Deelnemers van alle onderdelen dienen zich aan te melden bij het wedstrijdsecretariaat op Ameland op vertoon van geldig identiteitsbewijs en opgegeven licentie. Bij de aanmelding ontvang je het deelnamepakket met startnummer, stuurnummer, badmuts en transponder voor tijdregistratie.

Bij de ingang van de Wisselzone T1 bij de haven kan je op de wedstrijddag vanaf het vermelde tijdstip inchecken. Hier wordt je fiets en helm gecontroleerd en krijg je een opbergzak. De loopspullen dien je zelf klaar te zetten bij in Wisselzone T2 bij de wissel en finishlocatie Vleijen.

Bootticket

Elke deelnemer, uitgezonderd personen met een adres op Ameland, krijgen een bootticket voor personenvervoer en vervoer van MTB op de boot van Wagenborg Passagiersdiensten toegestuurd.

Het ticket is t/m 15 september 2019 geldig voor de overtocht vanaf Holwerd (dus ook de dagen voor de 15e).

Het bootticket wordt op 5 september verstuurd naar het opgegeven adres voor de deelnemers die zich voor 1 september hebben aangemeld, uitgezonderd de deelnemers met een adres op Ameland. Elk team van XTERRA RELAY en SPRINT RELAY krijgen één bootticket. Bootvervoer voor de andere teamleden dient zelf te worden geregeld.

Deelnemersinformatie

De informatie voor de deelnemers wordt via de nieuwsbrief een week voor het evenement verstuurd naar de opgegeven emailadressen.

Startseries

XTERRA NETHERLANDS wordt gehouden op zaterdag 14 september 2019, en heeft de volgende onderdelen:

XTERRA NETHERLANDS (PRO/AGEGROUP ) – vanaf 18 jaar (2001)

 • 1500 meter Zwemmen – 37 km Mountainbiken – 12 kilometer Lopen
  Maximaal 400 deelnemers

XTERRA RELAY – vanaf 16 jaar (2003)

 • 1500 meter Zwemmen – 37 km Mountainbiken – 12 kilometer Lopen
  Maximaal 35 teams (duo/trio)

XTERRA SPRINT – vanaf 14 jaar (2005)

 • 500 meter Zwemmen – 17 kilometer Mountainbiken – 6 kilometer Lopen
  Maximaal 300 deelnemers

XTERRA SPRINT RELAY – vanaf 14 jaar (2005)

 • 500 meter Zwemmen – 17 kilometer Mountainbiken – 6 kilometer Lopen
  Maximaal 35 teams (duo/trio)

Deelnemers zwemmen in de Waddenzee, fietsen en lopen door de duinen, het bos en over het strand.

Reglement

Alle wedstrijden worden onder auspiciën en volgens de regels van de Nederlandse Triathlon Bond gehouden.

 • In artikel 19 van het wedstrijdreglement staan specifieke zaken betreffende de cross triathlon.
 • Op Ameland is het dragen van een door de organisatie uitgereikte badmuts (kleur) verplicht.
 • In het ITU reglement staat sinds 2015: “Draft legal events: Drafting is forbidden of a different gender athlete.”

Bekijk de NTB Wedstijdreglementen.

Prijzenschema

Wisselzône opbergzakken

Alle deelnemers zijn verplicht om al hun spullen in de daarvoor bestemde zak, voorzien van sticker met startnummer te deponeren en deze na de wissel te plaatsen onder hun plaatsnummer in de wisselzône. De sticker vind je in het deelnamepakket.

Spullen die niet zijn ingepakt worden uit de wisselzone verwijderd. De zakken (60L) + sticker worden bij de incheck in de wisselzône uitgereikt. Vanwege de beperkte ruimte in de wisselzône zijn wij genoodzaakt om deze maatregel te nemen om voor een ieder een goede doorgang bij de wissel te garanderen.

Deelnamelimiet en indeling

Totaal kunnen maximaal 700 individuele atleten meedoen (XTERRA NETHERLANDS: 400 en XTERRA SPRINT: 300). Het maximaal aantal teams (RELAY en RELAY SPRINT) is bepaald op 100.

Deadlines

Zwemmen

Alle deelnemers SPRINT dienen om 09.50 uur klaar te zijn met het zwemmen.
Alle deelnemers XTERRA NETHERLANDS en RELAY dienen om 12.20 klaar te zijn met zwemmen.

Fietsen

Alle deelnemers SPRINT dienen om 11.30 uur klaar te zijn met het fietsen.
Alle deelnemers XTERRA NETHERLANDS en RELAY dienen om 14.50 klaar te zijn met fietsen.

Lopen

Om 12.30 wordt het parcours en de finish voor deelnemers SPRINT worden gesloten en zullen de posten worden verlaten.
Om 16:30 wordt het parcours en de finish voor deelnemers XTERRA NETHERLANDS en RELAY worden gesloten en zullen de posten worden verlaten.

Wanneer de betreffende tijden worden overschreden wordt men verzocht te stoppen met de wedstrijd. Dit is in verband met de eigen veiligheid, het parcours zal niet meer volledig bewaakt zijn vanaf de genoemde tijden.

Tijdregistratie

Voor de registratie van de zwem-, fiets- en looptijden wordt gebruik gemaakt van Racetimer/Chronotrack tijdwaarnemingssysteem. Iedere deelnemer is verplicht de (huur) transponder zichtbaar om de enkel te dragen (niet onder het wetsuit!). Benodigde enkelbandjes worden bij de transponder meegeleverd.

De (huur) transponder voor tijdregistratie wordt uitgereikt bij het afhalen van het deelnamepakket bij het wedstrijdsecretariaat.

De transponder dient men na de finish in te leveren bij de organisatie. Bij verlies of het niet inleveren van de transponder wordt een bedrag van € 50,00 geïncasseerd.

Bekijk de lokatiekaart XTERRA NETHERLANDS

Wisselzone

Deelnemers hebben alleen toegang tot de Wisselzone T1 en Wisselzone T2 op vertoon van hun startnummer. Hou rekening met andere deelnemers binnen de wisselzone die (nog) bezig zijn met hun wedstrijd. Volg daarbij de aanwijzingen van de vrijwilligers en jury op.

Wetsuit huren

Tijdens het zwemmen is een wetsuit verplicht bij een zeetemperatuur van 16C of minder. Wij raden aan om altijd met een wetsuit te zwemmen tijdens de XTERRA NETHERLANDS door de nieuwe en vaak onvoorspelbare omstandigheden in de Waddenzee. Tijdens de XTERRA NETHERLANDS kan je een wetsuit huren via Sailfish.

Herinnering voor trouwe deelnemers – Brons, Zilver en Goud

Vanaf de try-out in 2002 heeft de Cross Triathlon op Ameland steeds meer deelnemers mogen begroeten. Speciaal voor de trouwe deelnemers heeft Sporteiland een bijzondere herinnering. Deelnemers die, ongeacht het onderdeel, vijf maal zijn gefinisht ontvangen een bronzen speldje met het  zwemlogo, voor acht maal het zilveren fietslogo en voor 10 maal het gouden looplogo.

Deelnemers die hiervoor in aanmerking komen kunnen dit melden via het versturen van een email onder vermelding van naam, deelnamejaren en startseries. Wij hebben de herinnering klaarleggen bij de infobalie/ wedstrijdsecretariaat tijdens het aanmelden.

Lokatiekaart

Klik op een marker voor meer informatie.