Alles over XTerra Netherlands 2019 met winst Jorik en Kate

17 September 2019Neues, Pressemitteilungen

ZONDAG – We gaan naar die tweede grote race in Nederland dit weekend. Want de 2100 triatleten op zaterdag in actie in Almere (hele/halve individueel) werd dan wel niet gehaald op Ameland, met 1050 komen ze toch een heel eind. Voor een crosstriathlon zelfs ongekend.

Maar – en hier spreekt iemand uit ervaring – het aantal deelnemers op TriAmbla, vanaf nu XTERRA NETHERLANDS geheten, dat voor de eerste keer een triathlon doet is enorm. Veel meer dan bij andere wedstrijden. En waarom? Heel eenvoudig. Het is de relaxte sfeer op het eiland. Wie gehaast op vrijdag Nederland doorkruist en eenmaal op de boot bij Holwerd is beland, raakt in een ontspannen modus. Ik zei het vrijdag op de race-briefing tegen de deelnemers: blijf wat langer als je kunt op Ameland. Mensen worden hier gemiddeld ouder dan op het vasteland, dus die paar dagen zijn dan mooi meegenomen. Amelanders dragen geen horloges, alleen mensen die de boot moeten halen letten op de tijd. Als ergens het werkwoord onthaasten is uitgevonden, is het wel op de Waddendiamant.

XTERRA NETHERLANDS 2019: Press release Jorik maakt zijstapje in Road to Tokyo en wint

Jorik maakt zijstapje in Road to Tokyo en wint

Onthaasten kon natuurlijk niet helemaal tijdens de allereerste XTerra. Plots waren er bijna tweehonderd buitenlandse deelnemers afkomstig uit twintig landen tot Japan en Argentinië toe. Toch wisten zij niet te verhinderen dat Jorik van Egdom deze XTerra Nederland naar zich toetrok. Enigszins verrassend was de deelname van Jorik wel. En natuurlijk, hij wist dat ie geen gekke dingen kon doen, stuurfoutjes maken die The Road to Tokyo konden verstoren. Het gebeurde allemaal niet.

Nadat de Duitser Jens Roth als eerste uit de Waddenzee opsprong, waren het Jorik, Martijn Dekker en Erik Wolsing die in de achtervolging gingen. Daarna volgden de Belg Geert Laureyssen en de Fransman Francois Corloni. Het duurde even vooraleer ook de andere kanshebbers de twee zwemrondes om de aanlegsteiger hadden afgelegd. Yeray Luxem moest in de achtervolging, maar kreeg problemen met z’n derailleur. Na België en Luxemburg geen derde zege in de Benelux-Tour voor hem.

De Belgische honneurs werden prima waargenomen door Geert Laureyssen, die slechts zelden op een strand had gefietst, maar er toch uitstekend uit de voeten kon. Jorik en Martijn wisselden daarna op het nieuwe wissel- en finishterrein even ten noorden van Buren. Vol ging de voormalig beloftenwereldkampioen in de tegenaanval en al na vier kilometer achterhaalde Jorik de Belg. Toen Jorik zijn voorsprong groot genoeg achtte, ging het in minder straf tempo op de finish af. Na eerder al eens twee nationale titels op Ameland, was dit al weer z’n derde zege op het eiland. Volgend jaar wil hij na de Spelen zich toeleggen op de crosstriathlons.

De kans bestaat dat het WK Almere, XTerra Ameland en ook het WK Maui dan op z’n programma staan. Geert finishte als tweede, de derde plaats was voor de sterke Fransman François Corloni. ,,De afwisselende parcoursen maken dat ik van deze triathlonvariant hou’’, zei Corloni, ,,Ameland is zo anders dan de technische klimparcoursen in andere XTerra’s.’’ Kris Coddens had naar eigen zeggen geen superdag, maar werd toch vierde. Martijn Dekker hield zich knap staande tussen de specialisten met een vijfde plaats, al was het ook hem niet meegevallen. ,,Zo zwaar, niet te vergelijken met 2015 toen ik hier won.’’ Jens Roth kon na afloop als zesde al evenmin veel uitbrengen. Victor Goené kwam op een knappe negende plaats uit. Erik Wolsing finishte elfde.

XTERRA NETHERLANDS 2019: Winners podium FULL RACE women

Australische Kate Bramley wint XTERRA NETHERLANDS Ameland

Bij de vrouwen slechts drie profs. De Britse Nicole Walters kwam vrijwel gelijktijdig met de Australische Kate Bramley het eiland op. Ruim zes minuten later was het Linda van Vliet die behoedzaam uit het Wad vandaan kwam. Dat de Nijmeegse na een ingrijpende schouderoperatie überhaupt al kan crawlen is al een wonder.

Linda trapte vervolgens stevig door, maar dat deed vanuit de agegroupers ook de jonge Duitse triatlete Anna Pauline Sasserath. Zozeer zelfs dat zij de vier minuten verschil met de pro’s goedmaakte en als eerste aan het lopen begon. Linda arriveerde als tweede op de wisselweide, daarachter was het Kate Bramley en de Britse Walters viel terug naar vier. Al bij vertrek was goed te zien dat de Australische er de hoogste versnelling op zette. Ze haalde Linda en Anna Pauline bij en glorieerde op deze XTERRA. Zelf woonachtig aan de Australische kust, was het parcours voor haar wel herkenbaar. Linda volgde dolblij op een tweede plaats, brons was voor Nicole en Anna Pauline bleef uiteraard de snelste van de agegroupers met Anne Zijderveld op een fraaie tweede en oud TriAmbla-winnares Sandra Wassink-Hitzert al even fraai op een derde plaats. Anne was toevallig op het eiland, maar had te laat ingeschreven. Ze wist ook niet hoe het na Nice zou gaan. Even bemiddelen en het was alsnog opgelost.

En Sandra? Toch mooi hoe ze sportief weer aan het opkrabbelen is. En meer dan dat, want Sandra mengt zich weer regelmatig in de strijd om de podiumplekken. Het was achter hen ook een mooie uitslag met Charlotte Lenting, de Deense Carol Rasmussen, Candice van Wijk, Silvia Brouwer, Ingrid van Lubek en Sanne van Paassen. Kort daarna was Zoë van Dijk snelste van de jonkies op een elfde plaats en niet ver daarna Telma van de Kamp (dochter van race-director Casper) op een dertiende plek.

Sprint en Junior XTERRA Ameland

Beste trio op de lange afstand was In It To Win It en BrouwerPower van Ameland op de sprint afstand. Individueel was dat een kolfje naar de hand van de Friese broertjes Bosscher. In een min of meer thuiswedstrijdje zetten ze nationaal kampioen Lucas Goené op achterstand. Jammer genoeg kwam Hugo ten val, waardoor hij de strijd moest staken. Olaf Jan maakte het voor de familie af. Overigens is Ameland de enige race waar ook vader Rob Bosscher altijd mee doet.

En Hajo Jonker, want die maakte zaterdag al de 18 edities vol. De derde plaats op de sprint ging nu naar Maarten Hollemans, maar ten opzichte van de jonge talenten lag hij al behoorlijk achter. Bij de meisjes ging de zege naar nog zo’n jonkie, de 16-jarig Marijke Harmsma uit Bovensmilde. De Duitse Lyson Dumont – ook 16 – was tweede. De derde plaats ging naar de 18-jarige Joëlle de Ruiter, die stiekem al heel wat jaartjes meedraait in de triathlonscene.

Zondag was het dan de beurt aan de XTERRA JUNIOR. Onder nog warmere omstandigheden ging de winst op de Sprint naar Mathijs Ippel uit het Noordhollandse Wieringerwerf. Hij klopte Niels van der Meer uit Assen en Xander Boets uit Stadskanaal. Vierde/vijfde waren de Amelander tweeling Michel en Paul Oud. Amelander winst bij de meisjes dankzij Sarah Kienstra. Vier tellen later volgde Lisa Bodewes en daarachter kwam Nienke Koops. De XS-serie werd gewonnen door Thomas Ippel, broer van Mathijs. Tweede en derde daar Jesper Boets (broer van Xander) en Fons Metz van Ameland. De meisjes top drie zag er als volgt uit: Kyra Brouwer uit Nes voor Mirthe Hultink en Rebekka Kool.

OVER DIT PERSBERICHT

Persbericht geschreven door onze speaker Wim van de Broek
Dit bericht is ook verschenen op Trikipedia.

Voor accreditatie, vervoer, begeleiding en persmateriaal, gelieve contact op te nemen met:

Casper van de Kamp

Tel. + 31 646351852
contact@xterra-netherlands.nl